zondag 31 mei 2015
Vorige week was het dan eindelijk zover: ik kon het door mij zorgvuldig uitgekozen haarwerk (duur woord voor pruik) ophalen. Ik had in een ver verleden vaker een pruik gedragen en wel in de periode dat ik regelmatig een bezoek bracht aan de maandelijkse inloopavonden van wat toen nog heette de Landelijke Kontaktgroep Transseksualiteit en Travestie (LKG-T&T), inmiddels omgedoopt in Transgendervereniging Nederland. Ik ging dan 'en femme' naar - in mijn geval - Utrecht waar ik in een veilige omgeving met lotgenoten kon vertoeven. Daarbij maakte ik gretig gebruik van de invallende duisternis, want te worden ontmaskerd als man was wel het laatste waar ik op zat te wachten. Dat heb ik een aantal jaren volgehouden en dat heeft zeker zijn meerwaarde gehad voor mijn ontwikkeling, maar op een gegeven moment vond ik het wisselen tussen mijn mannelijke en mijn vrouwelijke voorkomen te belastend en niet bij mij passend. Ik voelde mij als het ware gedwongen om te kiezen tussen twee persoonlijkheden al naar gelang mijn bui of de maandelijkse LKG-T&T bijeenkomst. Nee, dit ís mijn persoonlijkheid! Ik ben een ondeelbare entiteit met zo je wilt mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Vanaf dat moment besloot ik mij te richten op het convergeren (het samenbrengen, het integreren) in plaats van divergeren (het verkennen van de opties).
![]() |
http://www.raamstijn.nl/ |
Acid test...
Last week it was finally there: I could pick up my carefully chosen wig. In the distant past I had often worn a wig and in the period that I regularly visited the monthly meetings of the so calledNational Contact Group Transsexualism and Travesty, now renamed Transgender Association Netherlands. In those days I travelled 'en femme' to - in my case - Utrecht where I could be with peers in a safe environment. In addition, I made good use of the falling darkness, for to be exposed as man was the last thing I was waiting for. I have done that a number of years and it certainly has had its value to my development, but at one point in time I found the changing between my male and my female entity overly burdensome and not appropriate for me. I felt as if I was forced to choose between two personalities depending on my mood or monthly LKG T & amp; T meetings. But no, this is my personality! I am an indivisible entity with my male and female characteristics. From that moment on I decided to focus on the convergence (bringing together, integrating) instead of diverging (exploring the options).
![]() |
http://www.raamstijn.nl/ |
vrijdag 29 mei 2015
Afgelopen weekend werd ik door een kennis via Facebook (of was het Twitter) geattendeerd op een artikel in Trouw van zaterdag 23 mei jl. In dat artikel "Lost in transition" werd het verhaal verteld van Selm Wenselaers. Selm werd geboren als man, maar voelde zich vrouw.
Na een start te hebben gemaakt met het slikken van vrouwelijke hormonen, besluit Selm "...om 'gewoon te zijn' in plaats van iets te willen worden of niet te zijn. Ik wil niet kiezen en doe dat dan ook niet. Ik hoef niets meer te spelen en dat voelt als een bevrijding."
En dat is in de kern ook mijn gevoel: ik wil evenmin kiezen tussen man en vrouw. Ik ben beiden of geen van beiden. Ook ik zoek die gulden middenweg, die er overigens niet is, want "...mensen vinden het belangrijk om te weten wat je bent. Ben je nou een man of ben je nou een vrouw? Als dat niet direct duidelijk is, worden ze nieuwsgierig of raken ze geïrriteerd." Natuurlijk betekent de keuze om geen keuze te maken dat je compromissen moet sluiten. In mijn geval ben ik veroordeeld tot de mannentoiletten, wat nu niet direct de meest voor de hand liggende plek is om je make-up bij te werken. En is evenmin niet zonder risico. Het bezoeken van het damestoilet is overigens ook niet zonder gevaar. Maar ook pashokjes zijn niet langer vanzelfsprekend. Daar heb ik al eens eerder over geblogd. Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel en eindigt Selm het artikel positief en daar sluit ik mij graag bij aan: "Zo houd ik mij voorlopig staande in een wereld die langzaam aan het veranderen is." (Trouw, zaterdag 23 mei 2015)
Labels: transgender
donderdag 14 mei 2015
Ik ben donderdag 7 mei 2015 samen met mijn lief naar de theatershow geweest "Ja maar - omdenken" van Berthold Gunster, de grondlegger van het omdenken. Deze voorstelling vond plaats in de pittoreske stadsschouwburg van Leiden. Wat een prachtige en gezellige locatie is dat toch, echt zo'n ouderwets theater, zoals Diligentia in Den Haag ook is.
Het onderwerp van de theatershow was dus 'Omdenken'. Omdenken is denken in termen van kansen en niet in termen van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De eerste stap is om van een zogenaamd probleem een feit te maken, oftewel de stap van 'ja-maar' ("het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem") naar 'ja-en' ("het is wat het is"). Daarna is de opdracht aan jezelf om te kijken welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit. Het klinkt heel erg simpel, maar de praktijk is natuurlijk een stuk weerbarstiger. Desalniettemin heeft deze theatershow, die ik een ieder van harte kan aanbevelen (niet alleen leerzaam maar ook erg grappig), mij nog meer doen inzien dat ik moet stoppen (voor zover ik dat nog deed) om mijn transgender-zijn te zien als een probleem. Het is wat het is, een feit en van daaruit zal ik moeten ontdekken welke mogelijkheden er zijn. En die zijn er, al kan ik die nu nog even niet benoemen... Er zijn natuurlijk direct in het oog springende voordelen: mijn lief en ik kunnen kleding delen, ware het niet dat we niet dezelfde maat hebben, maar dat is een detail. En wat te denken van gelegenheden zoals vaderdag, verjaardagen, Kerst e.d. waarbij mijn lief en de kinderen altijd klagen dat ze nooit weten wat voor mij te kopen. Het zou zo lastig zijn om voor een man iets leuks te vinden. Nou, dat behoort dan ook tot het verleden. Als transgender ben ik van beide markten thuis, dus zowel gereedschap als make-up/nagellak vind ik erg leuk om te krijgen. Ik weet niet of Berthold Gunster dit nu direct bedoelt met 'mogelijkheden' maar dat mijn transgender-zijn ook voordelen met zich meebrengt, is hiermee wel bewezen ;-)
Labels: omdenken, transgender